Görmede bulanıklık, renklerin soluk görülmesi, gözlük numarasının aniden değişmesi kataraktın en belirgin belirtileridir.
• 18 yaşından büyük olan,
• Son 1 yıldır gözlük derecesi değişmemiş olan,
• Miyop, Hipermetrop, ve astigmat görme kusuru olan,
• Gözünde herhangi bir tıbbi sorunu (glokom, katarakt, üveit retinopati vb.) olmayan,
Gözlük ve kontakt lenslerinden kurtulmak isteyen herkes bu tedavi için adaydır.
Bebeklerde ilk 3 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimince değerlendirilmelidir. Bebeklerde göz bebeğinde beyazlık kızarıklık, kayma gibi belirtiler göz içi tümör belirtileri olabilir. Erken tanıda tedavisi mümkündür.
Glokom (göz tansiyonu) göz içi basıncının yükselmesi nedeniyle görme sinirinin giderek zayıflamasına ve görme alanı kaybına yol açan, tedavi edilmez ise körlükle sonuçlanan sinsi bir hastalıktır. Erken dönemle hiçbir belirti vermeyen bu hastalık detaylı yapılan göz muayenesi ile tespit edilir. 40 yaşın üzerindeki kişilerin yılda bir defa ayrıntılı göz muayenesinden geçmesi tavsiye edilir.
Uzun dönemde göz damarlarında kanamalar ve görme kaybı oluşabilir. Diyabet hastasında yılda bir kez göz muayenesi yapılmalıdır.
Ameliyat her iki göz için toplam 10-15 dk. sürer. Kişi göz lazer ameliyatı sırasında ağrı ya da acı hissetmez ama dokunma hissi devam eder ve işlem sırasında kısa bir süre gözünde baskı hisseder.
Eğer gözde katarakt dışında görmeyi azaltan bir neden yoksai katarakt ameliyatı yapılan bir göz, eski görme kabiliyetine kavuşur.
Katarakt ameliyatı sırasında göz içine yerleştirilen merceğin numarası, uzağı veya yakını net görecek şekilde ayarlanabilir. Böylece ameliyat olan kişinin gözü uzak için sıfırlanmış ise uzağı gözlüksüz net görür, ancak yakın için gözlük kullanması gerekir. Eğer ameliyatta takılan mercekle göz miyop yapılırsa, o kişi yakını gözlüksüz görebilecek, fakat uzak için gözlük ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Çok odaklı mercek tercih edilirse miyop, hipermetrop ve astigmat problemleri tek bir mercekle çözümlenebilir.
Katarakt ameliyatı ile göz tembelliği düzelmez. Göz tembelliği için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Bilgisayar ekranına bakma gerçekte bir kırma kusuruna neden olmaz yani halk arasındaki ifadeyle gözü bozmaz. Kırma kusuru olan kişilerde uzun süre bilgisayarda çalışmak yorgunluk , göz ve baş ağrısı yapabilir. Uygun gözlük kullanma bu problemleri giderir. Ekrana dikkatli bakış sırasında göz kırpma sayımız azalır buda göz yüzeyinin kurumasına neden olur. Ortam neminin azaldığı durumlarda, büro gibi klimalı ortamlarda göz yaşı buharlaşma hızı artar göz yüzeyinin kurumasını önlemek için göz kırpma sayımızı arttırmalı ve molalar vererek çalışmalıyız.
Bilgisayar ekranının üst seviyesi göz seviyenizi aşmamalıdır. Böylelikle gözünüz çalışma sırasında hafifçe aşağı bakar pozisyonda olacak, bu durum kapak aralığınızın bir miktar dar kalması yoluyla göz yaşınızın buharlaşabileceği göz yüzeyini azaltacaktır.
Diyabet (Şeker Hastalığı) damarları etkileyerek gözün retina (sinir) tabakasında kanamalara yol açabilecektir. Şeker hastaları metabolik kontrollerine ne kadar dikkat ederlerse (AKŞ nin %20 mg ın altında olması, hipertansiyonun kontrolü, total lipid ve kolesterolün normal sınırlarda olması), damarlardaki tahribatı o kadar geciktirmiş olurlar şeker hastalarının yılda 1 defa ayrıntılı göz muayenesinden geçmesi gerekmektedir. Eğer retina tabakasında kanamalar başlamışsa bu kontroller daha sık yapılmalıdır.